dijous, 23 de juny del 2016

Alfabetització cultural i artística


És un fet preocupant que al nostre país l'analfabetisme artístic estiga tolerat o fins i tot acceptat amb indiferència. Els estudiosos* han identificat que el problema prové d'alguns mites relacionats amb l'ensenyament de les arts i de la marginació de l'expressió artística a les aules. Ara, que sembla estem vivint un canvi de sensibilitat, caldria recordar alguns d'aquests errors conceptuals per no tornar a caure en el mateix parany. Alguns serien els següents:
  1. La idea que l'expressió artística no requereix d'aprenentatge ja que es tracta d'una activitat que depén de destresses innates o heretades.
  2. La idea de que les habilitats artístiques són diferents a les requerides per al càlcul, la lectura o l'escriptura, ja que l'art és predomini de la nostra dimensió afectiva o subjectiva, però no de l'intel·lecte.
  3. La identificació popular i errònia de les arts amb la creativitat i de la ciència amb la resolució de problemes.
  4. El fet de posar l'accent en el valor instrumental o subsidiari de l'educació artística limitant-la a un ornament o, com a molt, com un recurs per al desenvolupament d'altres capacitats.
La formació d'espectadors com a disciplina sociològica ens ensenya que en lloc de preguntar-nos com podem portar "les arts" a "els joves", i per tant a l'educació, hauríem d'esbrinar de quines maneres els joves ja són artistes en les seues pròpies vides. Descobrint quines relacions tenen els joves amb les arts, donant-los la paraula el que aconseguirem serà reforçar aquestes relacions i permetre una alfabetització cultural i artística que vaja més enllà de l'enfrontament entre art popular i art d'èlite. En aquest camí conéixer els mecanismes de les indústries culturals (invitant professionals a les aules) i el funcionament de les xarxes digitals ens seran molt útils per a tendir ponts.


Amb aquesta voluntat de crear ponts entre la cultura i les arts tradicionals i els llenguatges dels joves elaboràrem aquest material docent que ara ens complau presentar-vos:

Arts escèniques i dansa
de Tomás Motos, Antoni Navarro i Xema Palanca per a l'Editorial Bromera.

Esteu tots i totes convidats a l’acte tindrà lloc el dilluns 27 de juny, a les 18.00 hores, a la Sala Juan Piqueras de l'Edifici Rialto de la ciutat de València (Plaça de l'Ajuntament, 17, 46002).

A l'acte comptarem, a més de amb la presència dels autors, amb la dels editors i amb un grup d'alumnes i alumnes del Batxillerat Artístic amb els quals s'ha provat aquest material (un botó de mostra el teniu en el següent enllaç >>>). 




Nota: idees extretes del llibre "Comptencia cultural y artística" d'A. Giráldez. Alianza Editorial